5 Πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την “Ψυχρή Καταδίωξη”

Ο Λίαμ Νίσον σε μία περιπέτεια – συνδυασμό βίαιου θρίλερ εκδίκησης και κωμωδίας; Ο,τι πρέπει για να υποδεχθούμε τον ψυχρό καιρό!

Ο σκηνοθέτης Χανς Πέτερ Μόλαντ μεταφέρει την νορβηγική του «χιονισμένη» κι ελκυστικά κωμικοτραγική ιστορία εκδίκησης σε αμερικανικό έδαφος.

Κι ο Λίαμ Νίσον, αγαπημένος πλέον πρωταγωνιστής action movies (ειδικά όταν η περιπέτεια είναι αποτέλεσμα απειλής σε μέλος της οικογένειας του ήρωά του), αναλαμβάνει δράση.

Εχοντας μόλις ανακηρυχτεί Πολίτης της Χρονιάς στη μικρή ορεινή κωμόπολη στα Βραχώδη Ορη όπου οδηγεί το εκχιονιστικό του, ο Νελς Κόξμαν έρχεται αντιμέτωπος με τον ξαφνικό χαμό του γιου του. Αρνούμενος να δεχτεί τον θάνατό του από υπερβολική δόση, δεν θα αργήσει να ανακαλύψει ότι πρόκειται για δολοφονία, πίσω από την οποία κρύβεται η συμμορία ενός τοπικού βαρόνου των ναρκωτικών. Κι ανίκανος να διαχειριστεί το πένθος που τον απομακρύνει ολοένα και περισσότερο από τη σύζυγό του, θα ξεκινήσει μια αιματηρή εκστρατεία εκδίκησης, μόνος εναντίον όλων.

Διαβάστε 5 πράγματα για την «Ψυχρή Καταδίωξη» («Cold Pursuit»), από την Πόλυ Λυκούργου…

Remake νορβηγικής ταινίας Στην ουσία, ο Νορβηγός σκηνοθέτης Χανς Πέτερ Μόλαντ («Κλέφτης Αλόγων) μετέφερε στο αμερικανικό σινεμά και έδαφος τη δική του ταινία του 2014 «Με Σειρά Εξαφάνισης» («In Order of Disappearance»). Στην αυθεντική ταινία, το ρόλο του Λίαμ Νίσον κρατούσε ο Στέλαν Σκάρσγκαρντ, ενώ δίπλα του συμπρωταγωνιστούσε ο Μπρούνο Γκανζ.

O Καναδάς απαγόρευσε τα γυρίσματα Το γύρισμα της καθυστέρησε πολύ να ξεκινήσει, καθώς το προγραμματισμένο shooting στο Εθνικό Πάρκο της Αλμπέρτα στον Καναδά δεν ξεκίνησε ποτέ. Οι τοπικές αρχές απαγόρευσαν στην παραγωγή να χρησιμοποιήσει το Πάρκο, καθώς βρήκαν το σενάριο ρατσιστικό: ο «κακός» της ταινίας είναι αυτόχθονας Αβορίγινας, γεγονός που δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί ούτε ο Τομ Κλάρκσον, ο διάσημος αβορίγινας ηθοποιός που ερμηνεύει το ρόλο κι επιχείρησε να μεταπείσει την κυβέρνηση.

Μία συνέντευξη του Λίαμ Νίσον ακύρωσε την πρεμιέρα! Μία συνέντευξή του στην Νέα Υόρκη λίγο πριν την πρεμιέρα της ταινίας, έκανε το γύρο του κόσμου και τίναξε τα πάντα στον αέρα. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν ο ίδιος ο Νίσον είχε ποτέ παρόμοια εκδικητικά ένστικτα με τον ήρωά του, ο 67χρονος πρωταγωνιστής ομολόγησε ότι «κάποτε, όταν ήταν νέος, έψαχνε επί μία εβδομάδα έναν τυχαίο μαύρο να σκοτώσει, ως εκδίκηση για το βιασμό μίας φίλης του από κάποιον μαύρο άντρα». Ο Νίσον αναγκάστηκε να απευθύνει δημόσια συγγνώμη για το γενικευμένο σχόλιό του, αλλά η πρεμιέρα ακυρώθηκε.

Η ίδια η ταινία περιπαίζει το ανδρικό macho πρότυπο Η ταινία μπορεί να είναι μία ηλεκτρισμένη περιπέτεια κι ένα βίαο θρίλερ, όμως έχει πάρα πολλά στοιχεία σάτιρας και κωμωδίας. Ποτέ δεν παίρνει τον ήρωα στα σοβαρά. Απόδειξη; Στη νορβηγική ταινία το όνομά του ήρωα ήταν «Νιλς Ντίκμαν» («dick-man») κάνοντας πλάκα με τον άντρα που σκέφτεται με το μόριο του κι όχι με το μυαλό του. Κάθε φορά που ο Στέλαν Σκάσγκαρντ έλεγε το όνομα του ήρωα, το κοινό στην αίθουσα γελούσε. Εδώ, ο ήρωας ονομάζεται «Νιλς Κόξμαν) («cock-s-man») μία λίγο πιο καλυμμένη προσπάθεια για κάτι παρόμοιο.

Ολα τα ωραία, κάποτε τελειώνουν. Ο Λίαμ Νίσον δήλωσε ότι αυτή είναι η τελευταία action ταινία που θα γυρίσει στην καριέρα του.